Węglowodany

 Każdego dnia osoba wydaje pewną ilość energii, aby wykonywać swoje codzienne czynności: pracować, uprawiać sport, spacerować, a nawet spać. Skąd czerpiemy siły, aby wykonać wszystkie te działania? Odpowiedź na to – węglowodany.

Węglowodany

Węglowodany są głównym źródłem energii dla nas i naszego organizmu.

Wszystkie węglowodany zawarte w jedzeniu są podzielone na szybkie (fast) i powolne (slow).

Szybkie (proste)

Czyli te, które szybko dostają się do krwi i natychmiast używane jako energia. Są również nazywane łatwo przyswajalnymi. Gwałtownie i silnie podnoszą poziom cukru we krwi (tj. mają wysoki indeks glikemiczny)

Aby dowiedzieć się więcej na temat indeksu glikemicznego kliknij tutaj.

Szybkie węglowodany znajdują się we wszystkich produktach spożywczych, do których dodano cukier: słodycze, ciasta, ciasteczka, czekolada, warzywa o słodkawym smaku (ziemniaki, buraki, rzepa, dynia), owoce (banany, winogrona, brzoskwinie, morele, arbuzy, melony, czereśnie itp.), suszone owoce (często są przetwarzane syropem cukrowym; suszone morele, daktyle, rodzynki), soki owocowe (zarówno z dodatkiem cukru, jak i naturalne), napoje (napoje gazowane, kompoty, słodka herbata, alkohol), lody, dżem, miód, makaron z miękkiej pszenicy, biały ryż szlifowany.

Jeśli nadużywasz żywności o wysokim indeksie glikemicznym przez długi czas, pojawi się ciągłe uczucie głodu, aw rezultacie waga wzrośnie. Jednak ich całkowite wykluczenie z diety nie jest konieczne, w razie potrzeby mogą bardzo szybko napełnić organizm energią, a glukoza szybko dostaje się do mózgu i stymuluje jego pracę. Ponadto gwarancją zdrowia jest zrównoważona dieta i brak ścisłych ograniczeń.

Węglowodany szybkie

Powolne węglowodany

Powolne węglowodany (lub złożone) – są rozczepiane w organizmie znacznie wolniej, a w ciągu dnia stopniowo są wydawane na aktywność fizyczną, a nie natychmiast przekształcane w tłuszcze. Zaletą wolnych węglowodanów jest również to, że nie zwiększają one poziomu cukru we krwi. Mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę.
Wolne węglowodany znajdują się w: warzywach, nieprzetworzonych zbożach (brązowy ryż, rośliny strączkowe, płatki owsiane nie szybko gotowane), pieczywie pełnoziarnistym, makaronie z pszenicy durum, produktach zawierających duże ilości błonnika.

Węglowodany powolne

Tak więc, jedząc powolne węglowodany, nie odczuwamy głodu przez długi czas i nie spożywamy jedzenia więcej niż powinniśmy. Jednak każdy rodzaj węglowodanów jest ważny na swój sposób, musimy o tym pamiętać, tworząc dietę na dzień, aby była ona pełna i zrównoważona.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Nawyki żywieniowe i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *