Białko

Czym jest białko?

Białka są organicznymi substancjami pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które zapewniają wsparcie dla klatek ludzkiego ciała. Ich głównym elementem są liczne aminokwasy.

Białko

Rodzaje aminokwasów

Aminokwasy zastępcze to te, które organizm może otrzymać na dwa sposoby: albo w postaci gotowej z żywności, albo wytwarzane samodzielnie z innych rodzajów aminokwasów i substancji wchodzących do organizmu.

Niezbędne aminokwasy – te aminokwasy organizm nie jest w stanie sam zsyntetyzować i może otrzymać tylko z pożywienia. Mówiąc dokładniej, klasa ta jest podzielona na niezbędne i warunkowo niezbędne aminokwasy – w rzeczywistości są one wytwarzane w organizmie, ale w znikomo małych ilościach, a zatem każda osoba musi wydostać się z jedzenia.

Pokarmy bogate w białko

Oto lista produktów-źródeł białka:
* Produkty morskie: dorsz, halibut, różowy łosoś, miecznik itp
* Jajka
* Produkty mleczne
* Bobowe
* Mięso
* Orzechy, nasiona słonecznika, sezam
* Zboża: pszenica, żyto, owies, kukurydza, proso
* Warzywa: ziemniaki, zielony groszek, brokuły, marchew

Białka są „materiałem budowlanym” dla naszego organizmu, ponieważ na ich podstawie powstają mięśnie. Ilość białka wpływają na naszą wydajność, stan ciała i odporność na różne infekcje. Białko działa również jako „regulator”, który powstrzymuje gwałtowne skoki cukru, gdy zjedli produkt o wysokiej jego zawartości.

Należy pamiętać, że białko, podobnie jak inne elementy, musi do nas przychodzić z umiarem, bo jego brak wpływa na jakość naszego ciała i aktywność umysłową, ależ i nadmiar doprowadzi do dużego obciążenia organizmu i utrudnieniu jego pracy.

A jak poznać, kiedy nasza dieta zaczyna być zbyt uboga w białko? Jakie są oznaki takiego niedoboru? Zobacz tutaj.

Ponadto zalecamy na oglądanie filmik na temat najczęstszych mitów na temat białka, na przykład, że dieta białkowa dla sportowca jest obowiązkowa lub że białko z produktów zwierzęcych jest lepsze niż z pokarmów roślinnych. Ta informacja ma na celu ogólny rozwój w tym temacie, więc będzie przydatna nie tylko dla sportowców, ale i dla wszystkich zainteresowanych.

Białko - 5 mitów

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Nawyki żywieniowe i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *