Tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem dla naszego organizmu, wraz z białkami i węglowodanami.
Istnieje kilka rodzajów tłuszczów, w tym tłuszcze nienasycone i nasycone, cholesterol i tłuszcze trans.
Tłuszcze nasycone
Znajdują się w:
- produktach pochodzenia zwierzęcego
- oleju tropikalnym (np. olej palmowy, kokosowy)
- produktach z mąki
- niektórych słodyczach
- produktach mlecznych
Przy ich nadmiernym stosowaniu są jedną z przyczyn chorób sercowo-naczyniowych, jednak nie w takim stopniu jak tłuszcze trans.
Cholesterol
Prawdopodobnie słowo „cholesterol” kojarzy się u ciebie z czymś złym. Wiele firm zaś na opakowaniach swoich produktów piszą dużymi literami „bez cholesterolu”.
W rzeczywistości cholesterol jest niezbędny do produkcji testosteronu, estrogenu i kwasów żółciowych. Ale w małych ilościach. Jego nadmiar jest niebezpieczny dla zdrowia: osiada na ściankach naczyń krwionośnych, co często prowadzi do różnego rodzaju chorób. Lekarze i dietetycy zalecają zmniejszenie spożycia żywności o wysokiej zawartości cholesterolu.
Należą do nich:
* wszystkie tłuste produkty mleczne
* mięso
* kiełbasy i td.
* ser żółty
Tłuszcze trans
Takie tłuszcze są dodawane głównie w celu zwiększenia trwałości produktów, które obejmują:
* gotowe jedzenie ze sklepów
* chipsy
* słodycze
* ciasta i td.
* fast food i inne „szybkie przekąski”
Mają szkodliwy wpływ na organizm, dlatego organizacja WHO poleca ich wyeliminowanie z diety i zmniejszenie ilości nienasyconych tłuszczów.
Tłuszcze nienasycone
To tak zwane „właściwe” tłuszcze, które dostarczają naszemu organizmowi energii, wspierają zdrowie, piękno włosów, paznokci i skóry, poprawiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu i chronią przed chorobami serca.
Tłuszcze nienasycone dzielą się na jednonienasycone i wielonienasycone.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (zawierają omega-9) wchodzą w skład produktów takich jak: oliwa i masło orzechowe, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, sezam, nasiona dyni, awokado, kiełkująca pszenica. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (są źródłem omega-3 i omega-6, które nie są produkowane w naszym organizmie, ale po rozszczepieniu pomaga naszej skórze i organom i prawie chroni przed chorobami) obejmują również te same produkty, a także olej rzepakowy, sojowy i różne rodzaje tłustych ryb morskich.
Czy tłuszcze są tylko niepotrzebnymi fałdami na brzuchu i innych częściach ciała?
Oczywiście, że nie.
39% wszystkich tłuszczów wchodzących do naszego organizmu są wysyłane do utrzymania kości i szpiku kostnego, 23% trafia do mięśni, taką samą ilość do naczyń krwionośnych, a także do skóry, mózgu, krwi i innych narządów. Dlatego tak ważne jest, aby przestrzegać zrównoważonej diety, aby organizm otrzymał te elementy w wystarczającej ilości, zwłaszcza nienasyconych tłuszczów.